Histerektomi (Rahim alınması)

Histerektomi (Rahim alınması)

Histerektomi (Rahim alınması)

Histerektomi, rahmin alınması için yapılan ameliyata verilen tıbbi isimdir. Rahim, karın içinde yer alan bir organ olup, temel işlevi hamile bir kadında bebeğin taşınması ve korunmasıdır. Eğer rahim cerrahi olarak alınacak olursa, adet kanamalarınız kesilecek ve bir daha hamile kalamayacaksınız.

Histerektomi için kaç farklı ameliyat çeşidi vardır?

4 farklı histerektomi ameliyat vardır:

Vajinal histerektomi – Vajinal histerektomide, doktorunuz vajinadan girerek rahmi onu bağlayan dokulardan ayırır ve rahim vajina yolu ile dışarı alınır. Vajinal histerektomide genel olarak yara izi kalmaz ancak bazen doktorunuz laparoskopi yardımlı vajinal histerektomi adı verilen bir operasyonu tercih edebilir. Bu ameliyatta, karından yapılan küçük kesilerle rahim çevre dokudan ayrılır ancak rahim yine vajinal yolla karın dışına alınır.

Laparoskopik histerektomi – Bu ameliyatta göbek deliğinden yerleştirilen küçük bir kamera yardımıyla karın içi organlar gözlenir ve rahim karın açılmadan çok ince aletler yardımıyla çıkarılarak bir torba içinde veya vajina yolu ile karın dışına alınır.

Robotik histerektomi – Cerrahi robot doktor tarafından idare edilen son derece gelişmiş bir tıbbi alettir. Laparoskopik yola benzer bir şekilde ancak kullanılan robotun üstün özellikleri sayesinde çok daha ince detaylara dikkat edilerek ameliyat yapmak mümkündür.

Abdominal (karından) histerektomi – Abdominal histerektomide doktorunuz karnınıza bir kesi yaparak rahmi bu kesiden çıkarır. Daha uzun bir toparlanma süresine ihtiyaç olduğundan, günümüzde bu tür bir ameliyat diğer rahim alma operasyonlarının yapılamadığı durumlarda tercih edilmektedir.

Kaç tip histerektomi vardır?

Ameliyatın uygulanma farklılıkları dışında histerektomi 2 farklı şekilde uygulanabilmektedir:

Kısmı histerektomi – Bazı doktorlar ameliyat sırasında rahmin sadece gövde kısmını çıkarırlar ve rahim ağzı vajinaya bağlı olarak vücutta kalır. Bu işlem daha kısa sürer ve bazı risklerden kaçınmak için uygun olabilir. Ancak, rahim ağzının bırakılmasının da getirebileceği sakıncalar olabilmektedir. Eğer size histerektomi önerildiyse, ne tipte bir cerrahi işlem yapılacağını doktorunuzla konuşmalısınız.

Tam histerektomi – Bu işlemde rahim ve rahim ağzı birlikte çıkarılmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde daha sık olarak uygulanan histerektomi şekli budur. Son yıllarda rahim ile birlikte tüplerin de çıkarılması, ilerde ortaya çıkabilecek bazı risklere karşı önerilmektedir.

Histerektomi neden gerekir?

Histerektomi aşağıda yer alan tıbbi durumların tedavisinde kullanılabilir:

  • Adet düzensizliği –Bazı kadınlarda adet döneminde veya düzensiz bir şekilde çok fazla kanama olabilir. Bu tür aşırı kanamalar kansızlığa (anemi) yol açarak sizi yorgun düşürebilir.
  • Miyom (fibroid) – Miyom rahmin kas tabakasından meydana gelen yumru şeklinde, iyi huylu kitlelerdir. Bazen aşırı büyüyerek kasık ve karın ağrılarına neden olabilir. Özellikle rahmin iç kısmına doğu büyüyenler aşırı kanama ve adet ağrılarına neden olabilir.
  • Rahim sarkması – İleri yaşlarda veya bazen bazı doku yetmezliklerine bağlı olarak genç kadınlarda rahim vajinadan dışarı sarkabilir.
  • Kanser veya kanser öncesi hastalıklar – Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinde rahmin alınması gerekebilir.
  • Kronik kasık ağrısı – Bazı kadınlarda sürekli devam eden kasık ağrısı olabilir ve bu ağrının kaynağı rahim olabilir. Bazı durumlarda histerektomi ağrının giderilmesinde faydalı olabilir.

Rahim alınırsa menopoza girer miyim?

Histerektomi sonrasında âdet kanamalarınız kesilecektir ancak bu menopoza girdiğiniz anlamına gelmez. Eğer rahminizle birlikte yumurtalıklarınız alınmadıysa, yumurtalıklardan salgılanan hormonlar sayesinde adet görmesiniz bile menopoz şikayetlerini yaşamayacaksınız. Ancak bazı durumlarda histerektomiye ek olarak yumurtalıkların da alınması gerekebilir. Bu durumda menopoz durumu ortaya çıkar.

Rahim alınırsa hamile kalmam mümkün mü?

Histerektomi sonrası hamile kalmak mümkün olmasa da çok çok nadiren dış gebelik oluşabildiği gösterilmiştir.

Histerektomi ameliyatında sadece rahim mi alınmaktadır?

Evet…

Ancak, özellikle son yıllarda ilerde meydana gelebilecek bir yumurtalık kanserine karşı koruma amacıyla rahim ile birlikte tüplerin de alınması oldukça yaygın uygulanan bir işlem olmuştur. Eğer menopoz sonrasında histerektomi yapılacaksa, yumurtalıkların alınması doktorunuz tarafından önerilebilir. Böylece yumurtalıklardan kaynaklanabilecek iyi ya da kötü huylu tümörlerin gelişimi de engellenmiş olacaktır. Menopoz dönemi öncesinde histerektomiye ek olarak yumurtalıkların alınması menopoza neden olarak hayat kalitenizi etkileyebilir.

Histerektomi sonrası hayatım nasıl olacak?

Çalışmalar histerektomi sonrasında kadınların mutlu ve eksiksiz bir hayat sürdüklerini göstermektedir. Pek çok kadın, ameliyat sonrasında onları rahatsız eden şikayetlerinden kurtuldukları için kendilerini daha iyi hissetmektedir. Histerektomi sonrasında cinsel aktivite öncesinde olduğu gibi devam edebilir. Birçok çalışma, düşünülenin aksine kanama düzensizlikleri ve kasık ağrısı gibi yakınmalar kaybolduğu için cinsel tatmin düzeyinde artış olduğu göstermektedir.

Not Detected