Kronik kasık ağrısı

Kronik kasık ağrısı

Kronik kasık ağrısı

Kronik (müzmin) kasık ağrısı, karnın göbek deliğinin altındaki kısmında 6 ay veya daha uzun süren iç ağrıdır. Adet dönemleri ile ilişkili olabilir veya olmayabilir. Genellikle cinsel organları tutar. Bazen ağrı, bağırsaklar veya mesane ile ilgili sorunlara bağlıdır.

Kronik kasık ağrısının nedenleri nelerdir?

Kronik kasık ağrısı aşağıda bahsedilen çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Bu sorunlar kadın hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları ve vücut çapında bozukluklar ile ilişkili olabilir:

Kronik kasık ağrısına neden olan kadın hastalıkları nelerdir?

Çikolata kisti, miyomlar, ademomiyoz, rahim ve yumurtalıkları tutan iltihabi hastalıklar ve karın içi yapışıklıklar kronik kasık ağrısına neden olabilir.

Kadın hastalıkları dışında kronik kasık ağrısı nedeni olabilen diğer hastalıklar nelerdir?

Kronik kasık ağrısının diğer nedenleri arasında sindirim sistemi, idrar yolları veya kasık kas ve sinirlerindeki tahrişle ilgili sorunlar sayılabilir:

  • Kronik kasık ağrısının, kadın hastalıkları dışında rastlanan en sık nedenlerinden biri irritabl (huzursuz) bağırsak sendromudur (IBS). İrritabl bağırsak sendromu, tanımlanabilir herhangi bir neden yokluğunda kronik karın ağrısı ve değişen bağırsak alışkanlıkları (gevşek dışkı, daha sık ağrı başlangıcı ile daha sık bağırsak hareketleri ve dışkılama ile giderilen ağrı) ile kendini gösteren bir sindirim sistemi sorunudur. IBS’li kadınlarda genellikle kabızlık, ishal veya her ikisi de vardır.
  • Ağrılı mesane sendromu (interstisyel sistit) diğer bir nedenidir. Bu durum, mesanenin dolduğunda ağrımasına neden olur. Bu problemi olan kadınlar mesanelerini boşalttıklarında genellikle kendilerini daha iyi hissederler, bu yüzden sık sık tuvalete giderler. Acilen idrara çıkma hissi diğer bir belirtidir.
  • Kasık tabanı ağrısı, kasık bölgesindeki gergin ve hassas hale gelebilen kaslarla ilişkilidir. Bu hastalarda belirtiler arasında kasık ağrısı, idrara çıkmada ağrı, idrara çıkmada güçlük, kabızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı veya acil idrara çıkma hissi sayılabilir.
  • Divertikül, kalın bağırsağın kas duvarında oluşan kese benzeri bir çıkıntı oluşmasıdır. Bu kese iltihaplanırsa buna divertikülit denir ve nadiren kronik kasık ağrısına neden olur. Bu hastalarda ek olarak mide bulantısı ve kusma, kabızlık, ishal ve idrar sorunları ortaya çıkabilir.
  • Fibromiyalji, kaslar, bağlar ve tendonlar dahil olmak üzere bağ dokusu yapılarını etkileyen bir grup kronik ağrı bozukluğundan biridir. Yaygın kas ağrısı ve vücudun belirli bölgelerinde hassasiyet gözlenir. Fibromiyalji kasık bölgesinde ağrıya olan hassasiyeti artırarak kronik kasık ağrısına neden olabilir. Bu hastalar ayrıca yorgunluk, uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozuklukları yaşayabilir.

Kronik kasık ağrısı nedeni nasıl teşhis edilir?

Bir dizi farklı durum kronik kasık ağrısına neden olabileceğinden, bazen doktorların belirli nedeni saptaması zordur. Muhtemelen nedenin belirlenmesinde ilk yaklaşım bir jinekolojik muayene olacaktır. Muayene sırasında rahim ve yumurtalıkları incelenmesi için ultrason yapılabilir. Ayrıca bazı kan veya idrar testleri de istenebilir.

Eğer kronik kasık ağrısının nedeni kadın hastalıkları ile ilgili değilse, olası diğer nedenlerin saptanması amacıyla doktorunuz ilgili branş hekimlerinden de görüş isteyebilir. Nadiren manyetik rezonans inceleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (CT) gibi görüntüleme araçlarına ihtiyaç duyulur.

Eğer muayene ve diğer yardımcı testler ile kronik kasık ağrısı nedeni belirlenememişse, karın içinin optik bir cihaz ve kamera ile görüntülenmesi (laparoskopi) tanıda faydalı olabilir. Laparoskopinin bir diğer avantajı da herhangi bir sorun tespit edilirse (örn. endometriozis, karın içi yapışıklıklar vb) aynı anda tedavi imkânı sağlamasıdır.

Kronik kasık ağrısı ile başa çıkma

Psikolojik danışmanlık almak bazı kadınların kasık ağrılarını yönetmelerine yardımcı olabilir. Birkaç tür psikososyal destek vardır:

  • Ağrıyla başa çıkma ve ağrıyı yönetme yollarını öğrenmenize yardımcı olabilecek “konuşma” terapisi veya diğer danışmanlık türleri. Bilişsel davranışçı terapi (CBT) adı verilen özel bir psikoterapi biçiminin, kronik ağrısı olan birçok insanda yardımcı olduğu bulunmuştur.
  • Grup psikoterapisi, kişilerin kronik kasık ağrısı ile ilgili deneyimlerini karşılaştırmalarına, ağrıdan kaçınma ve izole olma eğiliminin üstesinden gelmelerine ve birbirlerini desteklemelerine olanak tanır.
  • Gevşeme teknikleri kas-iskelet gerginliğini azaltabilir (meditasyon, kas gevşeme teknikleri, kendi kendine hipnoz gibi tekniklerini içerebilir).

Kronik kasık ağrısı nasıl tedavi edilir?

Bu, kasık ağrısına neyin sebep olduğuna bağlıdır. Olası tedaviler aşağıda sıralanmıştır:

  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Doğum kontrol hapları
  • Diyette değişiklik
  • Kasık bölgesindeki kasların gevşemesine yardımcı olmak için fizik tedavi
  • Mümkünse ağrının nedenini ortadan kaldırmak için ameliyat
  • Bazı kadınlar bir ağrı kliniğindeki tedaviden fayda görür. Ağrı klinikleri, aşağıdakiler gibi ağrı için özel tedaviler sunar:
    • Tetik nokta enjeksiyonları – kasın belirli bölgelerine iğne yapılmasıdır.
    • Sinir bloğu – ağrıyı engellemek için belirli sinirlerin köreltilmesi işlemidir.
    • Ağrıyı engellemek için hafif elektrik akımı kullanan bir cihaz (TENS) – deri yoluyla dışarıdan yapılabilir. Bazı kişilerde cihaz cerrahi olarak vücuda yerleştirilir.
    • Biofeedback – belirli kasları nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmenize yardımcı olan bir tekniktir.
    • Rahatlama egzersizleri
    • Akupunktur – cildinize bazı iğneler sokularak ağrının giderilmesini sağlar.

Not Detected