Pelvik organ (rahim, vajina, mesane ve rektum) sarkması

Pelvik organ (rahim, vajina, mesane ve rektum) sarkması

Pelvik organ (rahim, vajina, mesane ve rektum) sarkması

Pelvik organ (rahim, mesane ve rektum) sarkması sadece kadınlarda gözlenen bir durum olup, kasık bölgesindeki organları destekleyen dokuların zayıflamasına bağlı olarak gelişir. Bu gevşemeye bağlı olarak, adı geçen organlar vajina içinden bir şişlik oluşturacak şekilde aşağıya doğru sarkarlar.

Pelvik organ sarkmasının belirti veya bulguları nelerdir?

Pelvik organ sarkması birçok kadında herhangi bir şikayete neden olmazken, bazı durumlarda aşağıdaki şikayetler gelişebilir:

  • Vajina veya kasığa doğru baskı hissi
  • Vajinadan dışarı çıkan veya ele gelen şişkinlik
  • İdrar kaçırma (özellikle ıkınınca, öksürdüğünüzde veya gülerken)
  • Aniden gelen idrar yapma hissi
  • İdrar veya büyük abdest yapabilmek için şişkinliği vajina içine doğru bastırma gereksinimi

Pelvik organ sarkması nasıl teşhis edilir?

Pelvik organ sarkması tanısı için doktora görünmeniz gerekecektir. Sadece sarkma muayene ile belirlense de, beraberinde idrar kaçırması da varsa ek testlere ihtiyaç olabilir. Doktorunuz, hastalığın düzeyini ve ameliyat gerekip gerekmediği konusunda size bilgi verecektir.

Pelvik organ sarkması için hastaların yapabileceği herhangi bir şey var mı?

Evet. Kasık bölgesindeki kasların kuvvetlendirilmesi şikayetlerinizi azaltarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bu kaslar idrar ve barsak hareketlerini de kontrol ettiğinden zaman içinde idrar ve gaz kaçırma, vajina içinde ele gelen şişlik ve aşağı doğru baskı hissi şeklindeki şikayetleriniz azalacaktır.

Bu kas egzersizleri, “Kegel” egzersizleri olarak bilinir ve genel olarak idrar veya büyük abdesti tutmak istediğinizde yapılan “sıkma” şeklindeki kas hareketleri olarak tanımlanabilir. Bazen hangi kasların çalıştırılması gerektiği konusunda emin olamayabilirsiniz. Bunun için:

  • Elinizi vajina içine koyun ve parmağınızı sıkıştırmaya çalışın
  • Sanki küçük bir top veya misket üzerine oturuyor ve onu vajinanız ile almaya çalışıyor gibi yapın
  • İdrar yaparken, idrar akışını durdurmak ve tekrar başlatmak (ancak bunu sadece hangi kasları çalıştırmanız gerektiğini öğrenmek amacıyla 1-2 kez yapmalısınız, çünkü idrar yaparken bu işlem sık yapılırsa mesane zarar görebilir veya idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir)

Kegel egzersizlerini öğrendikten sonra bunu istediğiniz pozisyonda (otururken, yatarken, ayakta vb.) uygulayabilirsiniz. Günde 3-4 seans, her seansta 8-12 kere ve en az 6-8 saniye süre ile egzersizleri tekrar edin. Zaman içinde sıklığı ve süreyi artırın. 4-5 ay uyguladıktan sonra bu egzersizlerin faydasını göreceksiniz ancak bazı kadınlarda bu süre daha uzun olabilir.

Pelvik organ sarkması nasıl tedavi edilir?

Şikayetiniz yoksa veya mevcut şikayetlerinizi çok sorun etmiyorsanız herhangi bir tedavi ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte mevcut şikayetler sizin için sorun teşkil ediyorsa, o zaman tedavi gerekmektedir:

  • Pesser – Pesser vajina içine yerleştirilen ve sarkmayı kontrol ederek şikayetleri azaltan bir alettir. Çeşitli form ve özellikte olabilir. Doktorunuz hangi durumda pesser kullanılması gerektiği ve hangi pesserin sizin için daha uygun olduğu konusunda bilgi verecektir.
  • Ameliyat – Sarkan organların cerrahi olarak yerine yerleştirilmesi veya sarkmanın düzeltilmesi mümkündür. Cerrahi tedavi çocuk isteği olmayan kadınlar için uygundur. Ameliyat sarkmanın özelliklerine bağlı olarak vajina yolu ile veya karından yapılabilir. Karından yapılacak ameliyatlarda kapalı yöntem (laparoskopi ve robotik cerrahi) tercih edilir.

Pelvik organ sarkması önlenebilir mi?

Pelvik organ sarkmasında genetik özellikler önemli bir etkendir. Bununla birlikte bazı önlemler alınarak sarkma ihtimali azaltılabilir:

  • Kilolu iseniz, kilo vermek
  • Kabızlık sorunu varsa, tedavi ettirmek
  • Ağır şeyleri kaldırmaktan kaçınmak

Not Detected