Kemik erimesi, kemiğin içindeki minerallerin eksilmesine bağlı olarak kemiğin zayıflamasıdır. Kemik erimesine bağlı olarak kemiklerin kırılma riski artar.
Özellikle kalça kemiğinde meydana gelen kırıklar, kişinin kendi bakımını sağlamasını engel olur ve bakıma muhtaç hale getirebilir. Bu nedenle kemik kırıklarının önlenmesi öncelikli hedefimiz olmalıdır.
Kemik erimesinin bir bulgusu yoktur ve birçok kişide kemik kırıkları ortaya çıkana kadar genellikle saptanamaz. Ancak kemik ermesinin belirlenmesi için “kemik mineral dansiyometrisi” veya “DXA testi” adı verilen bir çeşit röntgen incelemesi kullanılabilir. Uzmanlar kemik erimesi riski daha belirgin olduğu için, 65 yaşından sonra kadınların mutlaka kemik dansite ölçümü yaptırmalarını önermektedir.
Bazen de basit bir düşme veya ufak bir kaza sonrası meydana gelen kemik kırıkları sonrasında kemik erimesi olduğu öğrenilmektedir. Normalde hafif bir çarpma veya kazanın kırıklara neden olması mümkün değilken, kemik erimesine bağlı olarak kemikleri kırılgan hale gelen insanlarda bu durum oldukça sık gözlenmektedir.
Sağlıklı kemikler için:
En önemlisi düşmelerin önlenmesidir. Evinizde alacağınız bazı önlemler ile ev kazalarını ve düşmeleri önleyerek kırık riskini azaltabilirsiniz:
Kemik erimesinin tedavisinde kullanılan ilaçlar kemiğin direncini artırarak kırık riskini azaltmaktadır. Osteoporoz tedavisinde birçok hekim öncelikle “bifosfonatlar” adı verilen bir ilaç grubunu önermektedir. Bununla birlikte kalsiyum ve D vitamininden zengin gıdaların alınması veya kalsiyum ve D vitamini içeren vitamin desteklerinin kullanılması önerilmektedir. Eğer bu ilaçlar yeterli gelmez veya yan etkileri nedeniyle kullanamazsanız, hormon içerikli veya hormona benzer etkiler gösteren diğer alternatifler de bulunmaktadır. Bu ilaçlar içinde hakkında ayrıntılı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
İlaç tedavisinin etkinliği belirli aralıklarla yapılan kemik yoğunluk ölçüm testleri ile belirlenir. Farklı kemik dansite ölçüm tekniklerinden hangisinin sizin için daha uygun olduğunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Kemik yoğunluk ölçümlerine ek olarak bazen kan ve idrar testlerine de ihtiyaç olabilir.